26 ianuarie 2021
Posted by

Solarul reprezinta o constructie de protectie a plantelor. Acesta este utilizat pentru a prelungi epoca de producere a legumelor, fructelor si florilor.

Solariile profesionale pentru legume si flori sunt constructii speciale care au ca scop crearea de conditii optime de vegetatie pe tot parcursul anului, indiferent de fenomenele meteorologice de afara.

Avantajele unui solar

In solar se obtin culturi cu productii de legume proaspete in extrasezon, cu pana la 3-5 saptamani mai devreme fata de cutlura in camp, mai ales la speciile pretentioase fata de temperatura cum sunt: tomate, ardei, vinete, pepeni galbeni, fasole etc.

Consumul de legume in sezonul rece asigura o alimentatie  mai bogata in vitamine si saruri minerale.

Culturile infiintate in solarii sunt ferite de intemperii, sunt esalonate pe o perioada mai mare de timp, terenul este folosit intensiv prin culturi succesive si asociate.

Cultura legumelor in solarii se practica atat toamna cat si primavara. Toamna se cultiva salata, spanac, ceapa verde iar primavara se continua cu specii termofile cum sunt  tomate, ardei, vinete si castraveti.

Materiale folosite in constructia solarului:

  • arce metalice cu aerisiri pentru capete
  • arcade metalice cu dubla ramforsare
  • ramforsari metalice  pentru laterale si coama
  • picioare metalice  de sustinere
  • folie triplu stratificata cu protectie UV
  • clipsuri speciale pentru fixarea foliei
  • sarma zincata

Instalatie de picurare formata din:

In viziunea multor oameni o sera sau un solar este o constructie destinata doar productiei agricole sau micilor producatori care vor sa faca bani din cultivarea legumelor sau florilor.

Insa, de cele mai multe ori, nu este deloc vorba de asa ceva: construirea unei sere sau solar “de productie” implica multe cheltuieli si munca dedicata si este recomandata doar celor care pot aloca mult timp si cunostinte de specialitate unei astfel de investitii.

In mare masura solariile reprezinta un avantaj pentru gospodariile particulare. Dincolo de activitatea periodica petrecuta in compania plantelor, acestea sunt o metoda de a asigura legume si verdeturi sanatoase intregii familii.

Un mic solar pe langa casa e suficient pentru cultivarea rasadurilor de ridichi, salata, rosii, ardei si vinete cu gust, care asigura un necesar de legume pentru o familie.

Locul si dimensiunile solarului

Rolul unui solar este de a asigura plantelor o temperatura constanta si o lumina buna pe tot parcursul anului, indiferent de vremea de afara, permitand cultivarea timpurie  a diverselor soiuri de plante de consum. Cum marea majoritate a planelor de consum sunt oricum anuale, solarul  va fi mai putin folosit peste iarna.

Sera este in general o constructie mai rezistenta si este destinata unor plante perene, care au nevoie si iarna de temperaturi ridicate. De asemenea, exista nenumarate variante de a crea o sera, chiar si ca o constructie separata, lipita de casa, cu pereti din sticla, care sa ne bucure si iarna privirea cu verdeata plantelor. In acest articol vom detalia solarul si modul acestuia de functionare.

Pentru un solar mai mic poate fi suficient si un spatiu de cca 6 metri patrati, dar acesta se poate extinde in functie de suprafata pusa la dispozitie si de planurile de cultivare initiate pentru consumul casnic. In functie si de nevoile fiecaruia, estimativ unei familii de patru persoane ii ajunge un perimetru de cca 15 mp pentru a-si asigura propria sursa de legume proapste pe parcursul unui an.

Solarul se va pozitiona intr-o zona luminoasa, ideal lipsita de copaci care sa umbreasca ferestrele si acoperisul (desi acestia ar putea reprezenta o protectie suplimentara pentru sera in sine in fata vanturilor sau ploilor); pe un teren cu o umiditate scazuta pe perioada iernii si protejat de vanturi puternice (poate nu departe de peretele unei case sau al unei alte dependinte, ori la suficienta distanta de niste copaci).

Terenul pe care se va construi solarul trebuie sa aiba o panta lina, care sa ajute la scurgerea mai usoara a apei.

De asemenea, substratul trebuie sa fie din pamant fertil, bine drenat, nisipos si cu concentratii mici de sare, in caz contrar pamantul se sapa cu cazmaua pe o adancime necesara dezvoltarii radacinilor plantelor si se inlocuieste cu pamant nisipos, mranita sau pamant de padure (elementele nutritive din sol sunt absorbite de fiecare cultura anuala, iar solul este saracit de acesti nutrienti an de an).

Pentru culturile ecologice, se va alege un pamant fertil si nu se vor aplica ingrasaminte chimice.

Terenul cel mai potrivit este unul care beneficiaza de lumina solara din plin, dar este ferit de vanturi.

Un sol nisipos, bine drenat este potrivit pentru majoritatea legumelor si plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin